Блог

Какво са капаните за сънища и как ни влияят?

Капаните за сънища са ръчно изработени амулети, които помагат за справянето с кошмарите. Индианците са ги използвали за прогонване на лошите сънища при децата, като са поставяли капаните до леглата им. Това им гарантирало, че децата няма да се будят уплашени и ще спят спокойно. И днес  хората, които вярват в силата на капаните ги използват като ги поставят не само в стаите на децата, но и в своите –  около или над леглото си. 

Легенда за племето Оджибуе
Една баба от племето гледала с търпение как всеки ден един паяк плете мрежата си над леглото й, докато един ден нейното внуче видяло паяка и се опитало да го убие. Тогава бабата го спряла и му казала да не го наранява, а детето учудено й отговорило, че тя не трябва да го защитава. Когато внучето си тръгнало, паякът благодарил на бабата и й казал, че в замяна на нейната доброта той ще й оплете мрежа, която да стои между нея и луната, така че когато сънува да бъде предпазена и лошите сънища да не стигат до нея.

Легенда за племето Лакота
Високо в планината, вождът на племето Лакота получил духовно прозрение, след което се срещнал с Иктоми, който бил мошеник, но също така и мъдър човек. Той се появил пред вожда във формата на паяк и направил обръч от върбови клонки с плетена мрежа в него. Иктоми казал на Лакотския лидер, че много добри и лоши сили ще се опитат да влязат в сънищата на хората, и че този капан ще улавя добрите енергии, а лошите ще подминават и ще изгарят с първите слънчеви лъчи. Иктоми инструктирал вожда да направи капани за своето племе, така че да могат да постигнат светло бъдеще като хващат само добрите сънища, които идват с ветровете на нощта.

Извод
Както се вижда от двата текста по-горе,  във версията на племето Оджибуе  капаните се използват за улавяне на лошите сънища, докато при племето Лакота са се използвали за хващане на добрите сънища. Няма точно написано правило, което да твърдим,  но знаем, капаните за сънища помагат на хората, които вярват и спят близо до тях.

Значение на всяка част
Обръч:  Той служи главно за захващане на мрежата, но някои хора смятат, че изобразява цикъла на живота.

Мрежа: Традиционно тя е направена по мотивите на паяжината с цел да предпазва сънуващия.

Мъниста:  Говори се, че те носят силата да предпазват от лоши мисли и думи.

Пера: Много хора вярват, че перата са като мека стълба, по която да се спускат добрите сънища и да влизат в съзнанието на спящия.

Предоставената информация не е предназначена за замяна на лекарска консултация или заместване на медицинска помощ.

X