Блог

Аметист – кристала, в който се заглежда всеки човек

Това е кристала на мъдростта, който се простира отвъд привлекателният си вид. Той е добре познат минерал, с който в древността са се предпазвали от пиянство. С красивият си цвят идеално демонстрира всичко, което може да покаже – с различни нюанси от нежно светло розово до наситено тъмно лилаво. Известен още с чистотата на очите в много екземпляри и с това, че е лесно достъпен, Аметистът си остава един от най-популярните кристали.

История
Аметистът е името, дадено на лилавия кварц и някои смятат, че името му произлиза от гръцката дума „Amethustos“, „a“ означава „не“ и „methustos“ означава „да опиянявам“. В древни времена се е казвало, че богатите лордове, които са искали да останат трезви, са имали чаши за пиене и чаши, направени от Аметист. Докато наливали вино за гостите си, те можели да си сервират вода, тъй като тъмнолилавият оттенък на камъка ще прикрие цвета на напитката, така че да изглежда като вино, като по този начин позволява на лордът да изглежда все едно пие вино, заедно с всички.
Една легенда от гръцката митология разказва приказката за Дионис(богът на опиянението) и млада красива девойка на име Аметист, която отказала намесата му. Дионис пуснал свирепи тигри, докато Аметист била на път да се помоли на богинята Диана. Преди да стигнат до нея, Диана я превърнала в статуя от чист кристален кварц, за да я предпази от настъпващите тигри. Смирен от решителността на Аметист и ужасен от това, което почти й бил причинил, той проплакал сълзи от вино. Легендата казва, че сълзите му превърнали безцветния кварц в лилаво, създавайки по този начин кристала Аметист.

За какво е бил използван?
В древен Китай е използван като мощен инструмент за изчистване на негативната енергия и прогонване на опасностите от ежедневния живот. В периода на Ренесанса, Аметистът е широко гравиран със символи на животни, служещи за защита и сигурност. Също така е символ на смирение и скромност, въпреки факта, че най-могъщите монарси са използвали аметистови кристали като символ на кралство. Аметистът е носен и от войниците по време на войни в древни времена поради вярата в неговата мощна и защитна природа. Смятало се, че Аметистът контролира лошите мисли, помага за трезвостта и за цялостния контрол върху мислите и вниманието на човека.

Лечебни свойства и ползи
Аметистът е мощен и защитен камък, който има широк спектър от предимства. Някои от лечебните свойства и сили на минерала са изписани по-долу:
1. Естествен лечител: Аметистът освобождава собственика си от стрес и напрежение, успокоява раздразнителността, балансира промените в настроението, разсейва гнева, яростта, страха и тревожността.
2. Аметистът активира духовното съзнание: Този камък има изключителни лечебни и пречистващи сили. Това става чрез отваряне на интуицията и повишаване на психическите способности на човек.
3. Производство на хормони: Аметистът играе много важна роля в общия метаболизъм, особено за балансиране на ендокринната система, като подпомага активното производство на хормони за използване в тялото.

4. Предпазва от психически атаки: Когато носите защитния кристал Аметист, Вие ще получите защита от всички видове страдания, включително духовни нападения и такива, които може да са в резултат на външни източници(като хора).
5. Помага за справяне с болката: Аметистът може да помогне на хората емоционално, особено на тези, които скърбят. Този кристал дава шанс на човек да се справи с болезнени преживявания и лични загуби. Той укрепва човека, като носи емоционална стабилност и вътрешна сила.

6. Пречиства: Аметистът може да почисти аурата на човек, като същевременно стимулира коронната и гърлената чакра. Поради тази причина бижутата с този камък се препоръчват да се носят до  сърцето или гърлото.

Използване вкъщи
Може да сложите минерала навсякъде из къщата си, а той не само ще краси дома Ви, но и с енергията си ще го направи по-чист, изпълнен с доброта и уют. Огнената енергия от аметист може да улесни активността, яркостта, ентусиазма, топлината и осветяването. Обикновено се свързва най-добре с южната част на дома. Аметистът също така е Ян по природа, стимулирайки енергията на действие, емоция, топлина и страст към нови идеи и концепции.
Използване на работа
Ако търсите камък, който може да прогони негативната енергия от работното Ви място, Аметистът е перфектният избор. Освен лечебните си свойства, той може да бъде допълнителна декорация на офиса, като същевременно внася положителни вибрации.
Може да поставите камъка в различни зони на Вашето работно място, за да увеличите максимално неговата положителна енергия. Също така може да го поставите в колата си, тъй като ще прекарвате време в нея.

Зодия
Всяка зодия от хороскопа може да носи Аметист, тъй като той спада към семейството на кварца. Кварцовите кристали – Розов Кварц, Зелен Кварц, Опушен Кварц, Чист Кварц и Аметист могат да се носят от всичките дванадесет зодии.

Предоставената информация не е предназначена за замяна на лекарска консултация или заместване на медицинска помощ.

X